top of page

Περί του Αναθεωρημένου Σκωτικού Τύπου, από τον Υ.·. Μ .·. Τ .·.

Ιστορική αναδρομή με βάση τις Γερμανικές και Ελβετικές πηγές.


Το σύστημα του Rectified Scottish Rite (RSR) είναι ένα κανονικό Τεκτονικό σύστημα με συνδεδεμένους υψηλούς βαθμούς με τη μορφή Ιπποτικού Τάγματος.

Το σύστημα προέκυψε απευθείας από την Αυστηρά Τήρηση, (Strikten Observanz) που ιδρύθηκε το 1751, η οποία προηγουμένως είχε απορροφήσει αρκετά Τεκτονικά συστήματα.

Ο Jean Baptiste Willermoz (1730 έως 1824) είχε ιδρύσει την Μεγάλη Στοά των κανονικών Διδασκάλων της Λυών «Grand Loge des Maîtres Réguliers de Lyon» στη Λυών το 1760, αρχικά με τρεις στοές.

Ο έμπορος μεταξιού από την Λυών ήταν ένας βαθύς Τέκτονας αποκρυφιστής, ένας ικανός και λαμπρός οργανωτής. Οι στοές του συστήματός του δούλευαν σε 3 βαθμούς Αγίου Ιωάννη και 4 υψηλούς βαθμούς.

Το γαλλικό σύστημα είχε μεγάλη απήχηση και επίσης αναπτύχθηκε γρήγορα στη Γαλλία.

Η επαφή μεταξύ ενός αντιπροσώπου του φον Χούντ με τον Willermoz οδήγησαν όλες τις στοές του "Grand Loge Maîtres Réguliers de Lyon" όπως και άλλες στοές σε όλη τη Γαλλία, να προσχωρήσουν στην "Αυστηρά Τήρηση" το 1774.

Γι' αυτό, η Αυστηρά Τήρηση μπόρεσε να ανοίξει ταυτόχρονα τρεις νέες επαρχίες και έγινε ένας πραγματικά διεθνής οργανισμός. Για πρώτη φορά στην ιστορία υπήρξε μία σημαντική διεθνής Τάξη με επίσημο Τεκτονικό προσανατολισμό.


Κορύφωση και προβλήματα


Γύρω στο 1775 η Τάξη (Αυστηράς τηρήσεως) ήταν στο απόλυτο αποκορύφωμά της.

Αντιπροσώπευε εκείνη την εποχή την πιο ισχυρή Τεκτονική οργάνωση στον κόσμο , περιέχοντας Συμβολικό Τεκτονισμό (επίπεδα 1 έως 3 και 4) και εσωτερική κύκλο (επίπεδα 5 έως 7).

Είκοσι έξη πρίγκιπες ήταν μέλη της Τάξεως. Δώδεκα από αυτούς ήταν Κρατικοί Κυβερνήτες.

Σ' αυτήν ανήκαν σχεδόν όλες οι Γερμανικές και πολλές άλλες ευρωπαϊκές στοές. Οι συμβολικές (Κυανές) στοές είχαν φτάσει σε πρωτοφανή άνθηση και αποδοχή μέσα στο καλά δομημένο σύστημα. Ο Walter Hess υπολογίζει περίπου 10.000 μέλη στη Γερμανία γύρω στο 1780.

Διοικητικά προβλήματα

Με την ταχεία ανάπτυξη του συστήματος, προέκυψαν αναταραχές και διαμάχες για την εξουσία και τις αρμοδιότητες. Οι απόγονοι σημαντικών βασιλικών οίκων κατέλαβαν το σύστημα και ο φον Χούντ εξοβελίστηκε.


Δημιουργία του Αναθεωρημένου Σκωτικού Τύπου


Στα μοναστήρια του Kohlo το 1772, στη Λυών το 1778 και τελικά στο περίφημο μοναστήρι Wilhelmsbad το 1782, οι αδελφοί αναθεώρησαν το σύστημα της Αυστηράς Τηρήσεως και το διόρθωσαν (Εξάγνισαν), όπως υποδεικνύεται από το επίσημο όνομα, που άλλαξε σε Wilhelmsbad, σε «Τάξη των Ιπποτών της αγαθοεργίας» και «Αναθεωρημένο Σκωτικό Τύπο».

Το σύστημα αναθεωρήθηκε στο Convent National des Gaules στη Λυών τον Νοέμβριο του 1778, ουσιαστικά με πρωτοβουλία του Jean Baptiste Willermoz.

Ο Willermoz αποδυνάμωσε τον μύθο των Ναϊτών και δημιούργησε το «Rectified Scottish System» (RSS ή RSR για το Rectified Scottish Rite). Για αυτό, ο Willermoz χρησιμοποίησε και άλλες πηγές, πέραν της Ναϊτικής παραδόσεως, και τις ανέμιξε με το περιεχόμενο της Αυστηρής Τήρησης.


Ο Rectified Scottish Rite θεωρεί τον Τεκτονισμό ως μία διδασκαλία των αρετών, οι οποίες και επεξεργάζονται σε 9 επίπεδα, στάδια, γνώσης:


1ο στάδιο – Δικαιοσύνη

2ο στάδιο – Σεμνότητα

3ο στάδιο — Επιστήμη

4ο στάδιο — Ανδρεία

5ο στάδιο – Πίστη

6ο επίπεδο – Ελπίδα

7ο στάδιο – Φιλανθρωπία

8ο στάδιο – Περεταίρω έρευνα των θεολογικών αρετών με εμβάθυνση.

9ο Στάδιο - Επίτευξη, ωριμότητας για δράση.


Η δομή της διδασκαλίας του Τάξεως μεταδίδει αυτά τα 9 επίπεδα σε 6 τάξεις. Σήμερα είναι ενεργοί κυρίως οι βαθμοί IV (Σκώτος του Αγίου Ανδρέα - πράσινος Τεκτονισμός ), V (Αρχάριος - ερυθρός Τεκτονισμός) και VI (Ιππότης Φιλανθρωπίας «Chevaliers Bienfaisants de la Cite Sainte» - λευκός Τεκτονισμός).

Wilhelmsbad

bottom of page